ونیر کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد؟ امروزه با پیشرفت های زیادی که در علم و تکنولوژی به خصوص در زمینه دندانپزشکی حاصل شده، ونیرهای نوین و جدیدی به وجود آمده اند که باعث ایجاد طرح لبخند زیبا می شوند. ما در این مقاله سعی داریم ونیر کامپوزیت را شرح دهیم، مزایا و معایب آن را توضیح دهیم و شما را بیشتر با ونیر کامپوزیت آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
ونیر دندان لایه ای نازک از جنس مواد همرنگ دندان است که به صورت روکش بر روی دندان نصب می شود و هدف از این کار اصلاح رنگ دندان، ترمیم دندان، رفع عیوب دندان و زیبایی چهره است.
ونیرها بر اساس روش درمانی به دو دسته تقسیم می شوند:
در یک جلسه و با اضافه کردن ونیر به دندان انجام می شود و زمانی کاربرد دارد که بخواهیم تعداد محدودی از دندان ها را اصلاح کنیم و ایرادات جزئی را رفع کنیم.
این ونیر به دلیل استحکام و دوام بالاتر، زیبایی بیشتر و حفظ بافت دندان، کاربرد بیشتری دارند.
۱. تغییر رنگ دندان
۲. درمان دندان بیماران دیاسیتی
لایه نازکی از جنس کامپوزیت است که به صورت روکش بر روی دندان نصب می شود و به زیبایی لبخند و اصلاح وضعیت و رنگ دندان کمک می کند.
ابتدا ترکیب خمیری شکل که جنس آن از مواد کامپوزیتی است ساخته می شود و به وسیله تابش نور مخصوص در آزمایشگاه، به صورت خشک و سفت و سخت در می آید و سپس با انمام پولیش به آن شکل و فرم می دهند تا موجب اذیت کردن دهان و دندان نشود.
۱. دندان های نامرتب
۲. رنگ پریدگی دندان
۳. دندان های شکسته یا لب پر
۴. پر کردن دندان های خالی
۱. دندان های ناسالم
۲. دندان های ضعیف
۳. بهم ریختگی بسیار زیاد دندان ها
۴. دندان های که مینای ضعیفی دارند
برخی از مزایا و معایب این نوع روکش دندان عبارتند از:
ابتدا از دندان قالبگیری به عمل می آید و سپس برای نصب و استفاده از ونیر کامپوزیت بدون تراش لازم است دندان ها ابتدا به طور کامل تمیز شوند تا هیچ گونه جرمی در دهان باقی نماند و اگر نیاز به تراشیدن بود به طور سطحی و اندک دندان ها تراشیده می شوند. در ادامه، دندان ها به طور کامل خشک می شوند و سپس سطوح جلویی دندان به وسیله مواد اسیدی مخصوص برای نصب ونیر، آماده سازی می شود.
بعد از انجام این مراحل، سطوح دندان به وسیله چسب مخصوصی پوشش داده می شود و ونیرها با دقت و ظرافت بالا توسط متخصص ترمیم و زیبایی دندان، بر روی دندان ها نصب می شوند. در آخر سطوح ونیر بر روی دندان پولیش داده می شود تا یک دست، صاف و صیقلی شود.
قیمت هر واحد ونیر کامپوزیت در سال ۱۴۰۱ حدودا 2 میلیون تومان برآورد می شود.
پس از نصب کامپوزیت ونیر لازم است نکات زیر رعایت شود تا نتیجه کامپوزیت دندان به طور موفقیت آمیز حاصل شود:
۱. استفاده از مسواک بعد از هر وعده غذایی
۲. عدم استفاده از تنقلات و شکستن مغریجاتی مثل بادام و پسته و انواع تخمه
۳. مراجعه به کلینیک دندانپزشکی در مواعدی که دکتر تعیین می کند
هر یک از ونیرکامپوزیتی یا لمینت سرامیکی موارد خاص استفاده خود را دارد.
در مواردی که وضعیت دندان شدید است لمینت سرامیکی کاربرد دارد و برعکس در مواردی که وضعیت دندان جزئی یا اندک باشد کامپوزیت استفاده می شود.
در طول عمر ونیر عواملی همچون جنس دندان، وضعیت دندان، جنس مواد کامپوزیتی و رعایت نکات بهداشتی توسط بیمار نقش دارد. در کل می توان گفت که کامپوزیت یکی از با دوام ترین درمان ها در حوزه دندانپزشکی است.
این نوع از روکش دندان یکی از پرطرفدار ترین ونیرهای موجود در بازار است که جنس آن از مواد کامپوزیتی و پلاستیک پزشکی است و در رنگ های مختلفی قابل استفاده است.
باید توجه داشت که باید رنگی برای کامپوزیت انتخاب شود که با رنگ های دندان یکی باشد و زیادی پر رنگ تر و کمرنگ تر از دندان طبیعی دندان فرد نباشد.
برای انجام این کار، پزشک معالج باید وضعیت دندان های روکش شده را بررسی کند و اگر روکش دندان ها در وضعیت خوبی باشد، اقدام به نصب ونیرکامپوزیت بر روی همان دندان روکش شده کند؛ در غیر این صورت، احتیاج به تعویض مجدد روکش ها می باشد.
با توجه به اینکه پس از کامپوزیت، لب و دهان در وضعیت جدیدی قرار می گیرد، طبق توصیه اکثر متخصصین بهتر است عمل زیبایی بینی، بعد از ونیرکامپوزیت انجام شود.
این نوع روکش دندان نه تنها سبب پوسیدگی و آسیب نمی شود؛ بلکه سبب جلوگیری از آن می شود. چرا که یکی از مزایای کامپوزیت، جلوگیری از پوسیدگی دندان است.
همانطور که گفتیم کامپوزیت هم مانند سایر روش های درمانی احتیاج به مراقبت دارد و اگر بهداشت دهان و دندان رعایت شود، دندان به هیچ وجه بوی بدی نخواهد گرفت. البته دندانپزشک هم باید در کار خود مجرب و ماهر باشد و ونیر دندان را با دقت و ظرافت بالا نصب کند به گونه ای که هیچ فاصله ای بین ونیرها ایجاد نشود؛ چرا که در غیر اینصورت، محل مناسبی برای جمع شدن میکروب و جرم دندانی می شود.